Elektrikli Matkap ve Aletler
Tüm ÜrünlerElektrikli Matkaplar
Elektrikli matkap ilk olarak 1895 yılında FEIN şirketi tarafından geliştirilmiştir. Elektrikli matkap veya delgi aslında temel olarak delik delme ve havşa açmak için kullanılıyor. Matkabın gerçek adı aslında Breyz’dir ama şimdilerde bütün elektrik motorlu, ucunda mandren bulunan ve tabanca şeklinde gövdesi olan bütün makinelere deniliyor. Ev tipi matkapların mandrenleri genellikle 13 milimetre çapa sahiptir.
Çeşitli yüzeylerde delik açma, kanal oluşturma amacıyla kullanılan elektrikli matkap ürünleri, tamirat işlerinde de büyük kolaylık sağlar. marka ve model bazında farklı özelliklere sahip olan bu aletler, direkt olarak elektrik hattına bağlanarak kullanılır. Başka bir ifadeyle akülü ya da şarjlı olanlar gibi kablosuz kullanım söz konusu değildir.
Elektrikli Matkap Özellikleri
Çeşitlerine ve türlerine göre farklı özelliklere sahip olan elektrikli matkaplar, genellikle 500 Watt ile 1800 Watt arasında değişen motor gücüne sahiptir. Söz konusu motor gücü ise aletin hangi işlerde kullanıma uygun olduğu ve yüzey türüne göre ne kadar delik açabileceği hakkında bilgi verir
Tork değeri ise elektrikli matkap ile yüzeye uygulanan basıncı temsil eder. Kullanıcıların pratik bir şekilde yüzey türüne göre ayarlayabileceği tork, elektrikli matkap türlerini vidalama aletlerinden ayıran özellikler arasında yer alır.
Elektrikli Matkap Modelleri
Farklı kullanım alanlarına göre geliştirilmiş elektrikli matkap modelleri mevcuttur. Ev ortamında kullanılan küçük motor tipli düşük watt değerli ürünler kullanılmaktadır.Daha yüksek kapasiteli elektrikli darbeli matkap modellerinin işlevi ise motor gücü ve darbe sayısına göre belirlenir. Darbe sayısı yükseldikçe cihazın sert zemin delme/kırma performansı da artar. Mermer, beton, metal gibi sert yüzeylerde yapılacak kırma, delme, kanal açma işlerinin tamamında darbeli alternatifler tercih edilir.
Elektrikli Matkap Kullanımı
Elektrikli matkapların kullanımı türüne ve özelliğine göre değişmektedir.
Mandren gevşetilip çalışma yüzeyine uygun uç takılmalı, ardından mandren yeniden sıkılarak uç sabitlenmelidir.Yüzeye uygun uç kullanmaya özen gösterilmesi gerekir. Aksi halde hem bits uçları kırılır hem de istenen sonuç alınamayabilir.
Darbeli olan ileri seviye elektrikli matkap türleri, işçi eldiveni ve gözlük ile kullanılmalıdır. Ayrıca kullanıcıyı geri itebileceği unutulmamalı ve sağlam durulabilecek bir pozisyon tercih edilmelidir.
Elektrik kaynağı gerektiği için çalışma alanı, cihazın kablo uzunluğu ve hareket alanı dikkate alınmalı, gerekirse uzatma kullanılmalıdır.
Kullanım sırasında cihaza gereğinden fazla güç uygulamak ucun kırılmasına, yüzeyin de zarar görmesine neden olur.
Delme, kanal açma ve kırma işlemlerinde yoğun kullanım söz konusu olduğundan matkabın ucu oldukça ısınır. Isınan uca çıplak elle dokunmak ise yaralanmaya neden olabilir.
Elektrikli Matkap Fiyatları
Çok sayıda markanın farklı modeller halinde kullanıcılara sunduğu elektrikli matkap ürünleri, sahip olduğu özelliklere göre fiyatlandırılır. Elektrikli matkap fiyatları açısından belirleyici en önemli özellikler motor gücü, darbe varlığı, devir sayısı ve tork değeridir. Dolayısıyla elektrikli darbeli ve elektrikli darbeli matkap fiyatları aynı değildir. Bununla birlikte marka farklılıkları da fiyatları etkiler. Bu nedenle tüm özelikleri aynı olsa da iki farklı markanı matkabı arasında fiyat farklılıkları olabilir.